Автор: admin
Публикувано на: 20.03.2009 08:35:46

Рейтинг:

Тадж

Издигащият се край индийския град Агра мавзолей Тадж Махал е сред най-красивите архитектурни шедьоври в света. Комплексът е построен от император Шах Джахан, на брега на река Ямуна, за да увековечи неговата любов към съпругата му Мумтаз Махал.

Още като млад принц Кхуррам, син на император Джахангир, се жени за красивата принцеса Арджуманд Бану Бегум, която за 19 години брачен живот му ражда 14 деца. През 1628г. Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан (господар на света), а съпругата му е наречена Мумтаз Махал (възвишената в двореца).

Двамата били изключително близки, като дори заедно взимали решения относно бъдещето на империята. Мумтаз Махал придружавала съпруга си при всички негови военни походи, но умира при раждане на 39-годишна възраст, по време на военна кампания през 1631г. На смъртния си одър тя го помолила да съгради нещо, с което да я почете.

След смъртта на императрицата, в страната е обявен двугодишен траур (1631-1633г.), след изтичането на който започва строителството на неповторимата мраморна гробница. За място на строежа е избрана голяма градина на брега на река Ямуна. Изборът е продиктуван както от вълшебната гледка, която се разкривала оттам, така и поради факта, че мястото се виждало от дворците в Червената крепост.

Мавзолеят е строен в продължение на 17 години, като в изграждането му са участвали 20 хиляди души, сред които най-добрите зидари, скулптури, занаятчии и краснописци от цяла Индия, Иран и Турция. Легенда гласи, че след завършването на Тадж Махал майсторите са били ослепявани или убивани, за да не могат отново да създадат подобна красота.

Разходите по строителството на грандиозния мавзолей се оказали тежко бреме за империята и довели до сериозна финансова криза. През 1658г. Шах Джахан се разболял сериозно и четирима от синовете му започнали да спорят за трона. Въпреки че императорът оздравял, Аурангзеб узурпирал властта и затворил баща си в Червената крепост, където той прекарал последните 8 години от живота си, съзерцавайки Тадж Махал. След смъртта му, Аурангзеб го погребвал в мавзолея, въпреки че Шах Джахан искал да построи за себе си отделна гробница в черен цвят, разположена точно срещу бялата.

Целият комплекс Тадж Махал е с дължина 580м. и широчина 300м., като в него са разположени 4 отделни постройки – главна порта, мавзолеят с гробниците, джамия и къща за почивка, както и обширна градина, дълга и широка по 300м. При създаването си градината била разделена от водни канали на 4 части с по 16 цветни лехи във всяка част, с 400 различни растения във всяка леха. В нея били засадени както кипариси (символ на смъртта), така и плодови дръвчета (символ на живота). В каналите, които я разделяли, плували пъстри риби, а сред дърветата и били пуснати най-различни птици.

Самият мавзолей е с квадратна форма, като всяка от страните му е дълга 56.6м. и има голяма централна арка по средата и по-малки арки от двете й страни. Той е разположен върху пиедестал, висок 6.7м. и с големина 95м. в квадрат, в чиито ъгли се издигат 4 минарета, високи 41.6м. Мавзолеят е изработен от бял мрамор, а фасадата му е декорирана с резба и инкрустирани цветни камъни (йеменски ахати, арабски корали, персийски оникс и аметисти).

Вътрешността на мавзолея се състои от централна зала и четири осмоъгълни по-малки зали. В централната зала са разположени копия на гробниците на Мумтаз Махал и Шах Джахан, а под нея има крипта, в която се намират истинските гробовете. Копията са украсени с полускъпоценни камъни, а над тях гори лампа, чийто огън никога не трябва да загасва. Първоначално те са били обградени от сребърен параван, който в последствие е заменен от Аурангзеб с мраморен.

Портата на комплекса, завършена през 1684г., е висока 30м., като целта е мавзолеят да не се вижда преди да се мине през нея. Оригиналната врата на портата, отмъкната от индуски войски през 18 век, е била от масивно сребро. Калиграфските надписи по арките на входовете изглеждат еднакви по размер, независимо на каква височина се намират. Тази оптична илюзия е постигната чрез увеличаване на тяхната големина и на междуредовите пространства на намиращите се по-високо надписи.

Най-подходящото време за посещение на Тадж Махал и град Агра, който е разположен на 200км. южно от Делхи, е от октомври до март. Комплексът е отворен от понеделник до четвъртък между 6:00 и 19:00ч. Тадж Махал привлича годишно между 2 и 4 милиона туристи от цял свят.

Снимки: wikimedia.org

Галерия Тадж Махал
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg